Της Ειρήνης Καρκανάκη
Επιχείρηση αναβίωσης της ζωής στην ύπαιθρο και των αγροτικών εργασιών, για να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μονής Μαλεβιζίου.
Σκοπός του προγράμματος ήταν να αναπολήσουν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι και τα παιδιά για μια παλαιότερη εποχή. Πρόκειται για αναπαραστάσεις της εποχής των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πώς ήταν να ζεις εκείνη την εποχή. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια ήταν ντυμένοι με τις παραδοσιακές κρητικές φορεσιές, κρατούσαν τη βούρια, δηλαδή την τσάντα που έβαζαν το φαγητό, το φλασκί με το κρασί και το νερό με τη στάμνα. Η προσπάθεια του πολιτιστικού συλλόγου είναι να μεταφέρουν στους νεότερους το σκηνικό εκείνης της εποχής.
Η ιδέα αυτή ήταν του Πολιτιστικού Συλλόγου της Μονής, αλλά όπως τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου, κ. Μαρία Κουτεντάκη, στην «Π», χωρίς την βοήθεια των κατοίκων του χωριού δεν θα είχε γίνει τίποτα.
“Ήταν απαραίτητη η βοήθεια των χωριανών, γιατί μόνο εκείνη ήξεραν πώς να οργανωθεί κάτι τέτοιο. Επειδή πρώτη φορά κάναμε μια τέτοια εκδήλωση δεν ξέραμε από πού να αρχίσουμε , αλλά με τη συμβολή των μεγαλύτερων τα καταφέραμε. Ήξεραν πληροφορίες που εμείς τις αγνοούσαμε. Για παράδειγμα μας έμαθαν από τι αποτελούνταν το ντύσιμο του αλόγου, το οποίο είναι αρκετά περίπλοκο. Κεφαλαρά, κάσο, σωμαράκι, αλέτρι, είναι μερικά από αυτά που χρειάστηκαν για να ντύσουμε το άλογο”.
Όσοι βρέθηκαν σε αυτή την εκδήλωση παρακολουθήσαν τη διαδικασία των αγροτικών εργασιών, αλλά και ποιες ήταν οι αρμοδιότητες του άνδρα και της γυναίκας. Ποιοι ήταν οι ρόλοι τους. Έμαθαν πώς διασκέδαζαν τότε οι άνθρωποι και πώς ήταν τα πραγματικά γλέντια.
Επίσης, είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά κρητικά φαγητά όπως ψαροκολύβα, κουκιά, τηγανίτες, ρέγγα, σαρδέλες, σφουγγάτο, ελιές.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη, κυρίως νεολαία και μικρά παιδιά, αφού ο στόχος ήταν να γνωρίσουν οι νέοι την κρητική παράδοση. Επιθυμία του συλλόγου είναι αυτή η προσπάθεια να μην σταματήσει εδώ, αλλά να συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές.
“Στόχος μας είναι να συνεχιστούν αυτές οι αναβιώσεις και στο μέλλον Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο πώς ήταν η Κρήτη παλιά και πώς ζούσαν οι άνθρωποι παλιά. Έχουμε σκοπό να ξυπνήσουμε αρκετές μνήμες αλλά και να τις μεταφέρουμε στους μικρότερους. Η επομένη ανάλογη κίνηση είναι προγραμματισμένη για το καλοκαίρι με την αναβίωση του θέρους και του αλωνίσματος” αναφέρει η πρόεδρος, κ. Μαρία Κουτεντάκη.
πηγή: patris.gr