Πολιτιστικός Σύλλογος Μονής Μαλεβιζίου

΄Εγινε η χειροτονία του νέου ιερέα ,στη Μονή

Δάκρυα συγκίνησης για αγαπητό Χανιώτη ιερέα: Την ημέρα χειροτόνησης του γιου του, έκλεισε 50 χρόνια ιεροσύνης

«Άξιος» αναφώνησαν στον νεοχειροτονηθέντα πρεσβύτερο Τζατζάνη Γεώργιο, επίσκοποι, ιερείς και πιστοί στην χθεσινή χειροτονία του. Ωστόσο ο ίδιος στην ομιλία του, με τρεμάμενη φωνή, φανερά φορτισμένος και χαρούμενος, προκάλεσε δάκρυα συγκίνησης μόλις αναφέρθηκε στον πατέρα του, και τα 50 χρόνια ιεροσύνης του.

Ο λόγος για τον ιερέα και δάσκαλο Πατέρα Εμμανουήλ Τζατζάνη, προϊστάμενου του Ιερού Ναού Ενορίας Αγίου Ιωάννου Χανίων, ο οποίος την ίδια μέρα χειροτονίας του γιου του, έκλεισε και ο ίδιος 50 χρόνια ιεροσύνης, παραδίδοντάς του τα πρώτα του άμφια.

Πρόκειται για τον μοναδικό ιερέα στην Κρήτη ο οποίος χειροτονήθηκε στην Φλαμουριά Εδέσσης το 1971 από τον Άγιο Καλλίνικο Μητροπολίτη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας. Σύγχρονου Αγίου, του οποίου η αγιοκατάταξη έγινε στις 23/6/20 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Λείψανο του Αγίου Καλλίνικου βρίσκονταν στον Ιερό Ναό κατά την ώρα της θείας λειτουργίας και της χειροτονίας, μετά από παραχώρηση του ίδιου του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωηλ, όταν ο ίδιος συναντήθηκε με τον διάκονο Τζατζάνη Γεώργιο, πριν την χειροτονία του στην μητρόπολή του.

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της εκκλησίας της Κρήτης και βοηθός Αρχιεπισκόπου Κρήτης οποίος χειροτόνησε τον Διάκονο σε Πρεσβύτερο.

Η χειροτονία του έγινε στο χωριό Μονή Μαλεβιζίου, στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο οποίος πλέον θα είναι η ενορία του. Παράλληλα θα συνεχίσει τις εργασίες στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση της Αρχιεπισκοπής Κρήτης έχοντας ήδη συμβάλλει στην αναβάθμιση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας αλλά και στην σωστή προβολή διαδικτυακής ψηφιοποίησης και ενημέρωσης γύρω από τα ιερά κειμήλια της εκκλησίας της Κρήτης, θρησκευτικών περιηγήσεων στα πλαίσια και του προσκυνηματικού θρησκευτικό τουρισμού.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του portal “Ορθόδοξη Κρήτη” που αποτελεί το πρώτο σε επισκεψιμότητα πόρταλ στην Κρήτη που αφορά θρησκευτικά μνημεία κ.α

Παρών στη Χειροτονία έδωσαν ο Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου καί Σφακίων κ.κ.Ειρηναίος , Πρωτοσύγκελος της αρχιεπισκοπής Κρήτης Πατερας Μεθοδιος , ο Πρωτοσύγκελος της ιεράς μητροπόλεως Πέτρας πατήρ Τίτος και πλήθος ιερέων

Αξίζει να αναφέρουμε δύο λόγια, ως ελάχιστο φόρο τιμής, στον πατέρα Εμμανουήλ Τζατζανη με αφορμή τα 50 χρόνια ιεροσύνης, καθώς πρόκειται για έναν ιερέα που “τιμά” το ράσο του.

Απο τότε που ξεκίνησε , από ένα χωριό της Μακεδονίας, την Φλαμουριά Εδέσσης έως και σήμερα, προσφέρει όλο του τον “εαυτόν” στην ενορία του και στα πρόσωπα αυτής.

Με ένα τεράστιο έργο φιλανθρωπίας, πνευματικής και υλικής υποστήριξης για τον συνάνθρωπο, έχοντας δίπλα του μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων που λειτουργούν αθόρυβα προσφέροντας βοήθεια και υποστήριξη σε όλους, ανεξαρτήτου φύλου και θρησκείας.

Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο γεγονός: Κάποτε είχε κατηγορηθεί άδικα. Τον προέτρεψαν τότε να προχωρήσει νομικά και να αξιώσει αποζημίωση και αποκατάσταση των γεγονότων κι εκείνος απάντησε στους δικηγόρους: “Λέγομαι πάτερ γιατί είμαι πατέρας για τους ενορίτες μου που είναι παιδιά μου… Είναι ποτέ δυνατόν ο πατέρας να διώξει δικαστικά το παιδί του ότι κι αν έκανε; Δεν θα το έκανα ποτέ.. Δεν με ενδιαφέρει να δικαιωθώ από τους ανθρώπους αλλά από το Θεό να κριθώ και αυτός να με κρίνει”

Επιθυμεί πάντα να είναι στην αφάνεια και ο ίδιος αλλά προτείνει και προτρέπει το ίδιο και τους δωρητές, μαθαίνοντάς τους στην πράξη τη φράση “…μη γνώτω η αριστερά τι ποιεί η δεξιά σου..”.  Να δίνουν δηλαδή από το υστέρημα και όχι από το περίσσευμά τους. Πολύ δε περισσότερο δεν επιτρέπει την διαφήμιση μέσα από φιλόπτωχες πράξεις αποσκοπώντας την προσωπική προβολή ή ακόμα και διαφήμιση του προϊόντος. Κατάντια το αποκαλεί και όχι Ελεημοσύνη…

Ως δάσκαλος στα σχολεία της Μακεδονίας και του νομού Χανίων έχει μείνει ανεξίτηλος στις μνήμες των παιδιών έως και σήμερα ως ο “πατερούλης μας”. Είχε μετατρέψει το τεστ και τα διαγωνίσματα σε “μερεντουλες” όπως τα αποκαλούσε .
Χαρακτηριστική ήταν η διάθεση των παιδιών όταν χτυπούσε το κουδούνι να κάνουν διάλογο στην τάξη μαζί του παρά να βγουν στην αυλή.

Ας κρατήσουμε μία από τις φράσεις του, που έχει μείνει. Από χριστολογία είμαστε καλά. Από χριστοπραξία πάσχουμε.. Και περισσότερο από όλους εμείς οι ιερείς ….                 

Πηγή  zarpanews.gr

Εάν σας άρεσε αυτή η δημοσίευση μοιραστείτε την!